Most na Beštrovi poti

Po pripovedovanju Toneta Lušina je bila Beštrova pot narejena tam okrog prve svetovne vojne. Pot poteka izpod Kosmovega roba čez Dražgoško goro v Češnjico. Bešter iz Dražgoš pa ni bil lastnik zemljišča, temveč le investitor poti.  Zgrajena je bila zaradi »furanja« lesa s konji v Češnjico, od tam pa z vozovi v dolino. Na trasi se še zdaj vidi, da so pot že minirali. Čez grapo pa je bilo potrebno narediti most, ki je bil toliko trden, da so konji lahko čezenj vlekli hlode.  Po pripovedovanju Toneta je je furanje potekalo nekako do leta 1974.

Sam sem bil prisoten, ko smo leta 1988 zgradili nov most- tokrat le za težo nas jagrov. Sam hranim svojo fotografijo na kateri so: Lušina Tone, Jelenc Ivan, Habjan Rudi, Vrhunc Miha, Lušina Janez in Prevc Darko. Most se je potem delal še enkrat.

Na pobudo gospodarja Mohorja, sem pri našem rogistu Žun Bogotu naročil poljanski kostanjev les, da bo most malo »pogverov«. Bogo je les LD Selca podaril in nam obenem dal pisno 25 letno garancijo za les.

4.6 2022 smo lovci izdelali nov most. Kostanj smo iz ceste v Hkavščovem samotež povlačili na mesto izdelave mostu. Upam, da bo most dolgo služil svojemu namenu in da ga spozna še kakšen član naše LD.

junija 2022, Janez Habjan