43. knjiga Zlatorogove knjižnice

12. Slovenski lovski dan 2021

Priročnik, ki so ga napisali veterinarski strokovnjaki – lovci in poklicni poznavalci obravnavanih veterinarskih področij – prof. dr. Gorazd Vengušt, doc. Diana Žele Vengušt, mag. Darko Veternik in mag. Štefan Vesel, omogoča ustrezno poljudno in strokovno opisano informacijo o možnostih nastanka in razširitvi najpomembnejših bolezni pri prostoživečih živalih, prepoznavo bolezenskih stanj in njihovih povzročiteljev ter osnovnih načinov ukrepanja in ravnanja ob ugotovitvi bolezni (ali ugotovljenem poginu) v naravi. Knjiga je napisana strokovno, vendar predstavljena dovolj poljudno, v razumljivem jeziku, brez nepotrebnih strokovnih izrazov in tujk ter z veliko mero praktičnih priporočil.  Vsebina je pomembna tudi za vse tiste, ki svoj prosti čas preživljajo pretežno v naravi in gozdu ter zato pogosto prihajajo v stik s prostoživečimi živalmi.

N.N., januar 2021

Ravnih cevi v 2021

Hvalčk in Pikc_1

Hvalčk pa Pikc nam vsem lovcem želita obilo lovske sreče, dobrih pogledov, ravnih cevi in še česa. V silvestersko noč sta zakorakala polna moči in optimizma, zjutraj pa ugotovila, da sta mogoče malce pretiravala. Nista se vdala, svoje načrte za letošnje leto sta pač malce prilagodila češ; “Ja Jur, ne gre več tk.” in “Prov maš Janez, prov.”

Odlovljen volk na Jelovici

Odlov volka Hubert

Iz tropa »Jelovica« je bil pred dnevi odlovljen volk po imenu »Jelko.« Po novem je opremljen s telemetrično ovratnico. Podatki iz foto-alarmnih kamer kažejo, da je trenutno v tropu najverjetneje osem osebkov, ki vključuje mlade letošnje in odrasle živali. Ocenjuje se, da gre pri odlovljenem osebku za telesno skoraj doraslega letošnjega mladiča v starosti 6-7 mesecev. Volk je bil v dobri telesni kondiciji in je imel maso 29 k,g ter v celoti razvito stalno zobovje. Opraviljene so bile biometrične meritve, ter odvzeti vzorci za genetske in imunološke ter biokemijske (veterinarske) analize. Opremljen je bil z Vectronic Vertex Lite ovratnico, ki je prvih 72 ur zajemala aktivnost in lokacije na 30 minut, od 9.11. dalje pa bo zajemala po 8 lokacij dnevno. S spremljanjem njegovega gibanja bo lahko do njegovega osamosvajanja spremljano tudi okvirno gibanje njegovega tropa. Pričakuje se, da bo v zimskem obdobju  dobljena dobra slika velikosti teritorija na katerem se giblje omenjeni trop. Pridobljeni podatki bodo tudi v pomoč pri upravljanju in sprejemanju ukrepov za zmanjševanje konfliktnosti volk. S tem odlovom je ekipa Biotehnične fakultete tudi zaključila jesensko sezono odlova, nadaljevanje odlovov pa načrtujejo prihodnjo pomlad, ko bodo razmere za odlov spet ustrezne.

Groga Čenčič, september 2020